Як зібрати і перекласти торт з підставки на підкладку
Як зібрати і перекласти торт з підставки на підкладку
Торти – супер-делікатна штука. Кожен, навіть найменший неправильний рух може стати фатальним. Тому переміщення його на підкладку інколи здається нездійсненною місією і викликає жах у новачків. Але це не так складно: важлива техніка і практика. Ми розповімо про те, як перекласти торт на підкладку, а ви – практикуйтеся! Ми запропонуємо кілька різних варіантів, адже у кожного кондитера власний особливий підхід. Експериментуйте і знайдіть свій!
Навіщо може знадобитися перенести торт
Почнемо з того, про що взагалі мова, що таке підкладка і навіщо вона потрібна. Отже, підкладка під торт – це одноразове страва-підставка, яка використовується при транспортуванні і подачі десерту.
Підкладки робляться з дерева, фанерки і картону. Останні використовуються найчастіше. Вони недорогі, але справляються із завданням не гірше дерев'яних. І виглядають дуже естетично.
Які завдання вирішують підкладки:
- Посилені підкладки з щільного матеріалу (дерева або мікрогофри) використовуються в якості декоративного підноса. В залежності від розміру підкладка може утримувати торт вагою до 5-7 кг
- Стандартна підкладка використовується як проміжний декоративний шар між тортом і підставкою. Так торт не підтікає і не бруднить підставку.
- Підкладки використовуються як основа при перевезенні блюдцями в коробці. Вони не вбирають вологу, зберігають зовнішній вигляд і форму торта, служать амортизатором, оберігаючи крем, тісто і мастику від пошкоджень.
- Запобігають деформацію дна тортовой коробки, оберігають її від просочення солодким сиропом або жиром.
- Також вони розміщуються на фальш-ярусах.
Як правило, кондитерські шедеври збирають на чорновий підкладці, після чого акуратно переносять на основну. Якщо збирати торт відразу на презентаційної підкладці, вона измажется у мастиці, кремі, залишаться сліди від просочення.
Ось на цьому етапі новачків і пробиває холодний піт.
Всіх хвилює питання: як зібрати торт і, не угробивши, перенести його на основну підкладку?
Ось кілька варіантів.
Метод перевертання
Дуже поширений варіант. З його допомогою можна без особливих проблем переносити круглі і квадратні торти.
Цей і наступний метод перенесення актуальні, насамперед, для тортів з коржами і щільним кремом.
Що робимо?
Обмазуємо десерт на чорновий підкладці і прибираємо остигати в морозильну камеру або холодильник. Мета – не підморозити торт, а саме охолодити до температури приблизно 3-7 градусів.
Коли виріб охололо і стало більш щільним, кладемо зверху на нього пекарську папір, а на неї іншу чорнову підкладку.
Прямо руками впевненим рухом перевертаємо торт, тримаючи за обидві підкладки. Брудна виходить зверху, чиста знизу.
Обтягуємо торт мастикою, і повторюємо процес, щоб дно виявилося зверху. Кладемо на нього основну підкладку і перевертаємо.
Переносимо торт за допомогою лопаток або ножів
Що робимо?
Переносимо торт з чорнової підкладки на чисту, утримуючи його за допомогою двох лопаток: однією широкою і довгою, інший –коротше і вужче.
Щоб все вийшло, потрібно виконати такі умови:
- Чорнова підкладка повинна бути плоскою, без бортів;
- Торт повинен бути охолодженим;
- Лопатка для перекладання повинна бути досить широка і довга. Бажано, з вигином. Ви повинні тримати торт впевнено.
- Важливо стежити за правильністю рухів: лопаткою слід не зволікати торт вгору, а працювати за принципом важеля і паралельно підлозі.
- Лопатки не можна схрещувати між собою - потрібно ставити їх паралельно.
- Поклавши торт на чисту підкладку, використовуємо маленьку, як важіль, за допомогою дістаємо більшу, потім дістаємо маленьку.
Замість лопаток багато використовують ножі.
Важливий лайфхак номер один: перед тим, як поставити торт на підкладку, нанесіть на неї трохи крему, щоб виріб не з'їхало.
Важливий лайфхак номер два: багато рекомендують при перенесенні таким способом не додавати нижню окантовку по боці торта, якщо вона передбачена, відразу. Перенести з робочою підставки на презентаційну підкладку і тільки там нанести нижню окантовку.
Збірка торта на підкладці
Багато майстрині збирають торт відразу на чистової підкладці. Це - оптимальний варіант для тортів, всередині яких є мус, суфле або желе. Тобто, конструкція нестійка.
Використовують вони для цього різні способи.
Спосіб 1
Нам потрібні будуть випечені коржі, продукти для декорування, підкладка, на якій ми будемо збирати десерт, і листи простий щільного паперу.
Що робимо:
- Розрізаємо два листа вздовж, щоб вийшли 4 довгі смуги.
- Устеляємо смугами краю підкладки, куди належить переносити торт, зі всіх сторін.
- Розподіляємо листи так, щоб прикрити краю підкладки, але залишався великий незайнятий квадрат посередині.
- Збираємо торт, потім акуратно виймаємо папір і вуаля: весь бруд залишається на папері, а підкладка залишається чистою.
Можна використовувати звичайні аркуші А4, вощений папір, папір для запікання або фольгу.
Спосіб 2
Торт просто збирається на основний підкладці, а бризки крему, сиропу і т. д. просто подтираются серветкою, змоченою у воді або горілці.
Спрацює тільки з ламінованої підкладкою.
Як перевозити торт у коробці і як вибрати підкладку
Для перевезення використовуються спеціальні картонні упаковки для тортів і ті ж підкладки.
Також замість підкладки або, в ідеалі, разом з нею можна використовувати піноплекс високої міцності.
Ми зібрали маленькі хитрощі, які послужать додатковою страховкою при перевезенні делікатного кондитерського шедевра:
- Закріпіть на днище коробки двосторонній скотч перед тим, як помістити туди десерт на підкладці.
- Багатоярусні торти скріплюються шпажками або трубочками, виконують роль захисного стрижня. Вони не дають конструкції розвалюватися або з'їхати набік.
- По краю торта використовуйте додаткову кондитерську стрічку.
- Якщо є така можливість, переносьте торт, тримаючи коробку в руках. Так ризик того, що конструкція просяде при трясці і стрибки по купинах зводиться до мінімуму.
- Якщо такої можливості немає, підкладіть під коробку з тортом силіконізований килимок. Так коробка не буде ковзати по сидінню.
При подачі, перенесення або перевезення тортів також важливо правильно вибрати підкладку.
Для бісквітних важких десертів варто вибирати одноразові страви товщиною 3 мм завтовшки. Для легких муссовых – півтораміліметрових буде достатньо.
Торти з кількома ярусами прокладаються тонкими двосторонніми підкладками між ярусів.
Діаметр основи залежить від розміру виробу.
Для розрахунку потрібного розміру до діаметру торта додається шість сантиметрів. Для стандартних муссовых виробів підходять основи 22-24 сантиметри. Для бісквітів розміром 16-18 см в діаметрі – підкладки 22-24 сантиметри.
- Що таке гофрований картонВсе найважливіше про гофрокартон, і про те, як виробники адаптують матеріал для різних завдань.Повна версія статті
- Що таке крейдований картонПро те, як крейдування впливає якість відтворення друку, і яким воно буває.Повна версія статті