Різдвяне імбирне печиво та пряники: історія виникнення і традиції
Серед невід'ємних атрибутів новорічних свят різдвяні пряники займають особливе місце в серцях представників «західної» культури. У США і Європі солодощі у вигляді чоловічків, ялинок і зірок в обов'язковому порядку прикрашають кожне сімейне застілля в переддень свят. Варто відзначити, що українське суспільство активно переймає цю традицію, а місцеві кондитерські майстерні створюють солодкі шедеври на заздрість всьому світу.
Звідки взагалі пішла традиція випікати особливий пряник на Новий рік, що ховається за пряникової рецептурою? Почнемо, мабуть, з визначення інтерпретацій слова «пряник», а точніше сказати його кореня – «пряний». Таку назву має пряме відношення до первинної рецептури страви, що передбачає додавання різних ароматичних спецій. Пряністю номер один став мед. Важко в це повірити, але перші свідоцтва про тандемі тіста і меду, відносяться до 350-у році до н. е.
Історія популяризації імбирного пряника
На Русі про це ласощі дізналися тільки в 9-му столітті, а спеції для пряника з'явилися і того пізніше – у 12 сторіччі, коли встановилися міцні торговельні відносини з країнами Близького Сходу. Що до імбиру, то цей інгредієнт прийнято відносити до рішень англійської кухні, але історичні свідчення говорять про те, що імбирні пряники були популярні ще в Стародавньому Єгипті. За експансію імбиру в Європі дійсно несуть відповідальність британські кухаря, а конкретно чернець Патрік, якому вдалося доставити східні спеції в свій монастир після чергового хрестового походу. Так рецепт ароматної випічки швидко поширився по всій Англії.
Ті новорічні імбирні пряники, які ми знаємо сьогодні, були вперше приготовані в17 столітті в місті Макет Дрейтон, про що нагадує пам'ятна табличка на в'їзді в місто. Минуло сто років і рецепт незвичайного ласощі був прийнятий на озброєння по всій Європі. Цей період був ознаменований неймовірною популярністю нового виробу. Пряники продавалися буквально скрізь, навіть в аптеках і монастирях.
Однак історія імбирного печива на цьому не закінчується. Новий сплеск популярності ласощів забезпечив 19 століття, коли кондитери здогадалися, що щільне тісто відмінно тримає форму, а значить, з нього можна випікати фігурні солодощі. Імбирно-медовий БУМ в цей раз розпочався в Німеччині, де з пряників створювали справжні шедеври – пряникові будинку, скріплені глазур'ю і прикрашені льодяниками.
І сьогодні кондитери усього світу щороку змагаються в умінні створювати з пряного тесту велетенські споруди. Так, у 2012 році в Техасі був встановлений світовий рекорд, який зафіксував пряниковий будинок, висотою 18 метрів. Організаторам шоу довелося отримати від влади міста спеціальний дозвіл на зведення такої незвичайної архітектурної форми.
У часи, коли рекламою служила чутка, що передається з уст в уста, раптово для себе самих, «фахівцями з розкручування» ласощі виступили відомі казкарі того часу – брати Грімм, Ганс Християн Андерсен.
Улюблене всіма різдвяне імбирне печиво було згадано в таких творах, як «Гензель і Гретель», «У Швеції».
Особливості приготування та декорування пряників
Закінчимо з історією і перейдемо до практичних аспектів. Почнемо відразу з декору, адже саме виразний зовнішній вигляд робить ці солодощі такими впізнаваними. Так чим прикрашають пряники, які інгредієнти використовують?
Можна сказати, що плоска поверхня цього кондитерського виробу служить полотном, на який майстер має право наносити будь-які фарби.
-
Біла та кольорова глазур.
-
Цукерки: льодяники, шоколадні крапельки в хрусткому корпусі.
-
Горіхи, сухофрукти, кунжут, мак, цукати.
Так як ми говоримо не тільки про смачне, але і про красивому блюді, для ефективної презентації буде потрібна відповідна упаковка пряників, виконана неодмінно з прозорих матеріалів. Індивідуальні вироби поміщаються в целофан. Набір солодощів найефектніше виглядає в широкому плоскому коробці з прозорою верхньою кришкою. Дно такої тари вистилають кольоровим пергаментом, декором у вигляді хвойного хмизу, сіна.
Символом Різдва стали новорічні пряники чоловічки, яких з нетерпінням чекають діти всього світу, адже такі ласощі повідомляють їм про те, що прийшла пора подарунків, спільних свят і вечорів біля каміна.
Як приготувати імбирний пряник? Розповімо коротко про рецепті і деякі секрети приготування.
Першим ділом готуємо спеції, як слід подрібнюючи гвоздику і кардамон. До отриманої суміші додаємо соду, імбир, і тільки після цього вводимо борошно. Міксером в окремому посуді змішуємо цукор, вершкове масло, мед і борошно. Щоб процес об'єднання компонентів не затягувався на тривалий термін, інгредієнти слід трохи нагріти.
Рада! Для отримання оригінального смаку замість меду використовуйте кленовий сироп.
Залишається об'єднати всі компоненти разом і знову добре перемішати. Тепер напівфабрикат повинен відлежатися в холодильнику не менше 1,5-2 годин. Холодне тісто, крім усього іншого, отримає пружність, необхідну для розкачування і формування.
Фінальний штрих – розминка в тонкий пласт, вирізати фігурок формочками. Дуже важлива ремарка! Пам'ятаєте, коли печуть імбирне печиво, уважно стежать за часом, адже в розігрітій духовці продукт знаходиться 5-7 хвилин, не більше! Духовку слід попередньо розігріти до 180°C.
Упаковка пряників, як найважливіша частина презентації ласощі
Не варто нехтувати таким аспектом, як пакувальні матеріали і формат подачі випічки. Звичайно, якщо ви готуєте для себе, якогось особливого оформлення не вимагається, але в ситуаціях, коли солодощі виступають презентом, упаковці слід приділити увагу.
В огляді були розглянуті теми: різдвяні пряники історія, випічка. Залишається вивчити тонкощі подання. Який формат більш органічний для презентації ласощів ручної роботи?
-
Крафтовые короби з відкидною кришкою.
-
Коробки-пенали.
-
Шестигранні упаковки, в яких верхньою кришкою служить целофанове покриття.
Необов'язково, щоб упаковка для печива підпорядковувалася встановленим стандартам. Вмієте плести з лози? Використовуйте цей навик для створення елегантного кошики. Вся історія імбирного пряника – це наочна демонстрація того, яким цікавим і корисним відкриттям призводять сміливі експерименти. Міняйте форму, додайте свої інгредієнти, використовуйте для декору авторські техніки і незвичайні компоненти.
І найголовніше, не потрібно чекати Різдва, щоб порадувати доступним ласощами свою сім'ю. Коли вас запитають, на свято печуть імбирне печиво, сміливо відповідайте на будь-який!
- Як відкрити піцеріюОсновні варіанти та кроки для запуску ресторанного бізнесу в Україні.Повна версія статті
- Чим відрізняється папір від картону?Чи можуть картон і папір однакової щільності замінити один одного, і як використовуються у виробництві.Повна версія статті