У чому відмінність капкейків від мафінів і кексів?
У чому відмінність капкейків від мафінів і кексів?
“Ну нічого собі, капкейки! У наш час вони називалися просто кексами", – вигукує бабуся. А й справді: вони дуже схожі. Маффін, кекс і капкейк: відмінності в чому? Чи це різні популярні назви одного і того ж десерту?
Ми підготували цілу статтю, щоб відповісти на це питання максимально розгорнуто. Якщо вам так само, як і нам, цікаво, чим відрізняються ці ласощі, дочитайте до кінця. Буде цікаво.
Головний секрет мафіна, про який ви, можливо, не знали
Не будемо створювати інтригу: секрет в тому, що мафін – це не завжди десерт. Але давайте по порядку.
Мафіни, хоч і схожі на невеликі кекси, відрізняються власною рецептурою і структурою тесту.
Як воно готується:
- Окремо змішуються сухі складові;
- Окремо – рідкі;
- Потім всім замішується разом до отримання щільної, але рихлою і повітряної структури.
Є два базових автентичних варіанти рецептів. Англійська передбачає використання дріжджів, а тісто для американських мафінів формується на основі розпушувача та/або соди.
Випікаються мафіни у форми для кексів або, за традицією, в індивідуальних паперових формах. Розміром виходять приблизно з жіночу долоню.
А тепер найцікавіше: на відміну від кексів, традиційні мафіни включають мінімум цукру або випікаються взагалі без нього. Замість цього їх наповнюють фруктами, ягодами, джемами, шоколадом та іншими начинками.
Так, традиційний мафін можна назвати відносно низькокалорійним десертом.
Але ще, на відміну від кексу і капкейка, мафін може і не бути солодким: в якості начинки можна використовувати курку, гриби, сир з зеленню і багато іншого.
Цікаві факти про мафінах:
- За легендою, в 1700-х роках слуги в багатих британських будинках почали випікати собі пиріжки з обрізків тесту для «господарському» страв. Начинкою служило все, що попадеться під руку. Було смачно. Та так, що одного разу чутка про улюбленому прислугою ласощах дійшов і до панів. Заінтриговані, вони наказали подати випічку на пробу до свого столу. Смак їх дуже припав по душі і з тих пір мафіни стали класичним англійським сніданком.
- Є дві версії походження назви “несолодких кексів. Від німецького muffen – «невеликий пиріг» або від французького mouflett – «м'який».
- Оригінальні мафіни виглядають як плоскі коржі.
У наш час вони дуже схожі на кекси. Але відмінність мафінів від кексів полягає в назві, рецептурою, історії та кількості цукру.
Кексовые війни, десерт за 1230 доларів і інші цікаві факти про кексах
Кекс з'явився або в 18 столітті у Франції, або в 16 столітті в Італії. Джерела говорять по-різному. У будь-якому випадку, кекс – це не мафін.
Його структура більш ніжна і пориста, адже технологія приготування інша. Вершкове масло змішують з цукром, після чого додають інші складові за рецептом. І якщо тісто для мафінів замішується вручну, то тут краще скористатися міксером.
І ще, в кекси не додають рідку начинку. Частування доповнюється горіхами, цукатами, сухофруктами. Воно не покривається кремом.
Вам не потрібно сильно заморочуватися з питанням про те, як вибрати коробку для кексів або мафінів, на відміну від капкейків. Але до цього ми ще дійдемо.
До речі, кекс відрізняється і від бісквіта. Бісквітне тісто робиться на основі збитих яєць або білків, жовтки, а тісто для кексу — на основі олійно-цукрової маси. Плюс кексів полягає в тому, що вони не обпадають при невеликих відхиленнях у технології випікання. У той час як бісквіти в цьому плані дуже «капризний».
Цікаві факти про кексах:
- В Америці регулярно проходять «Кексовые війни» (Cupcake Wars) у форматі популярного телешоу. Це змагання кращих пекарів світу, які намагаються довести, що їх кекси – найкращі. Вітаються стильні кекси, унікальні рецепти і швидкість. В останньому раунді потрібно спекти 1000 кексів за 2 години.
- Гігантський кекс розміром 25х1,5 метра був випечений до Різдва у Південній Африці. Десерт, який готували більше 4 днів став найбільшим у світі.
- 72 кексу – саме стільки з'їв знаний чиказький їдець Патрік Бертолетті у 2012 році... за 6 хвилин!
- Відомо, що найбільш продавані кекси в світі – це шоколадні, ванільні полуничні.
- Жителі США – величезні шанувальники кексів. За рік вони з'їдають близько 770 мільйонів кексів.
В Мережі пишуть і про найдорожчому кексі, приготовленому в 2013 році до відкриття британської Національної тижні Кексів.
Для його виробництва були використані суміш з вина «Chateau d'yquem» і вершкового крему, персиковий джем, шоколад, карамельна крихта і помадка з ультра дорогого шоколаду «Charbonnel et Walker». Частиною декору стало 24-каратне золото.
У кексу був власний охоронець, який оберігав його на виставці в Лондоні від посягань ласунів, а варто було ласощі 1230 доларів.
Але хоч в мережі десерт і називають кексом, схоже, що це б скоріше капкейк.
Що таке капкейк
Імовірно американський десерт являє собою мініатюрний порційний торт. Капкейки завжди прикрашають білково-олійних, зефирным, маслом шоколадним або масляним кремом, і начинюються як рідкою начинкою, так і цукатами, горіхами і т. д.
Рецептура як у бісквіта або повноцінного торта.
Капкейк завжди, без винятку – це десерт. І його головна відмінна риса-це як раз таки та солодка прикрашена будь-яким декором і присипками «шапочка».
Цікаві факти про від капкейків:
- Є дві версії походження поняття "капкейк". Згідно з першою, воно з'явилося в 19 столітті в якості назви для спеціальних кексів, що випікаються в чашках. За другою версією, капкейками називали будь-яку випічку розміром з невелику чашку.
- 13% сучасних молодят обирають капкейки для частування гостей на весіллі.
- 15 грудня в США національний день капкейка.
Так в чому ж різниця
Підіб'ємо підсумки:
- Кекс – це невеликий солодкий десерт з дуже повітряного, пористого тесту. Готується на цукрово-масляній основі, збитою міксером. Доповнюється горіхами, цукатами, може прикрашатися глазур'ю.
- Мафіни готуються окремо замішаних сухих і рідких компонентів, змішаних вручну. Рецепт припускає додавання мінімальної кількості цукру або взагалі його відсутність. Солодкість або кислинку дають шматочки фруктів, ягоди, начинки з джему, шоколаду і т. д.
І головне: мафін – не завжди десерт. Він може начиняться куркою, грибами, сиром і т. д.
-
Капкейки – це порційні міні-торти, зроблені за рецептом кексу або бісквіта. На відміну від кексів і мафінів, вони завжди багато прикрашені розкішними кремовою "шапкою" і іншим декором.
Ми випускаємо коробки для всіх типів продукції. До капкейкам вимоги, само собою, найвищі.
Для маффінів і "сухих" кексів без глазурі підійде будь-яка упаковка. Можна замовляти з прозорим віконцем, можна без.
Если тесто очень деликатное, или кекс украшен глазурью, стоит выбирать коробки с индивидуальными ячейками. Так каждый десерт будет надежно зафиксирован, не примнется, глазурь не смажется. Присмотритесь к моделям с окошком: они позволяют сразу продемонстрировать покупателю эстетику десерта.
Потому именно такие коробки выбирают для капкейков: нарядные, с индивидуальными ячейками и окошком. И, в отличие от коробок для кексов, – с высокими стенками, чтобы поместилась кремовая “шапка”.
Так що, якщо ви шукаєте де купити коробку для капкейків, зверніться до нас! Ми врахуємо всі нюанси і побажання і підберемо для вас ідеальну упаковку.
- Чим відрізняється папір від картону?Чи можуть картон і папір однакової щільності замінити один одного, і як використовуються у виробництві.Повна версія статті
- Як відкрити міні пекарню з нуляЯкі є варіанти для старту і як загалом відбувається запуск нової пекарні в Україні.Повна версія статті