Як відкрити міні пекарню з нуля

Відкриття пекарні – перспективна справа. Формати "міні" і "на винос" стають дедалі популярнішими, але водночас збільшується й конкуренція. Як стартувати із мінімальними ризиками, з чого почати? Розглянемо коротко, що потрібно для відкриття хлібопекарні в Україні та як це виглядає на практиці.

Які є формати?
Формат — це не просто робочий стиль, а основа, яка визначає все: від бюджету до асортименту та концепції. Проаналізуємо декілька форматів, популярних в Україні.
Мініпекарня повного циклу
Це коли все від замісу тіста до випічки відбувається на місці. Такі пекарні орієнтовані на аудиторію, що шукає продукт, який відрізняється від масового сегмента. Наприклад, бренд «Хліб і Вино» робить ставку на ремісничий хліб за традиційними рецептами з натуральними заквасками та без добавок. Якщо у вас є все, що потрібно, щоб відкрити пекарню з нуля — навчений персонал, який готовий працювати з технологіями замісу та вистоювання тесту, інвестиції у професійне обладнання та великі площі — можете розглядати такий формат бізнесу.
Саме у цьому форматі можна згодом створювати стійкий попит на бренд. Вкладатися у фірмовий стиль та маркетинг, гарні коробки для тортів на замовлення з логотипом, та промо-активності. Плюс ремісничий хліб приваблює клієнтів стабільного середнього сегмента, готових платити за продукт. Це дозволяє будувати бізнес із вищою маржею, ніж у випадку пекарень із напівфабрикатами.
Перед тим, як відкрити свою пекарню-кондитерську повного циклу, почитайте про різні відомі концепції. Наприклад, у великих містах сьогодні популярні буланжері. Вони натхненні французькими традиціями та роблять ставку на незвичайні, складні рецепти та атмосферу. Це чудова концепція для бізнесу, знайомого з якоюсь унікальною технологією виробництва круасанів еклерів або пончиків. Але буде потрібна серйозна робота над брендингом і маркетингом. Більшість клієнтів складуть постійні відвідувачі, для яких важливо, щоб асортимент був стабільним та впізнаваним, але з періодичним оновленням та сезонними новинками. Наприклад, на Великдень доведеться добре подумати, як оформити паску, щоб здивувати аудиторію та відбудуватися від конкурентів.
Булочна із замороженими напівфабрикатами
Менш витратний варіант для старту. Такий формат популярний у великих ТЦ та місцях з високим трафіком, де важливі швидкість обслуговування та низька ціна. Все, що потрібно, щоб відкрити пекарню, це:
- конвекційна піч;
- холодильник для зберігання заморожених напівфабрикатів;
- вітрина для готової продукції;
- базовий інвентар для пакування та викладки.
А ще POS-обладнання, можливо, кавомашина, хороше пакування для кондитерських виробів, пара людей на кухні та в торговому залі. Вкладень менше, але конкуренція значно вища, і заробити на продукті можна лише завдяки обороту та потоку клієнтів.
Якщо ви шукаєте варіанти, як відкрити мініпекарню у селі, краще розглянути бізнес з власним виробництвом. Оскільки формат “заморозки” пов'язаний із логістичними перешкодами, можливими проблемами зі зберіганням в умовах блекаутів, та надто залежить від трафіку.
Пекарня-бістро
Популярне рішення сьогодні — відкрити кафе-пекарню з професійним баристою. Вкладення вищі, ніж у стандартну пекарню, тому що потрібно обладнати зони посадки, кавовий бар, сервірувати напої та забезпечувати регулярне обслуговування кафе-зони.
Перед тим, як відкрити пекарню такого типу переконайтеся, що локація гарантує стабільний потік людей. Як показує практика, дохід такої пекарні можна додатково збільшити завдяки каві, супутнім товарам та спецпропозиціям.
Домашня пекарня
Багато хто запитує, як відкрити домашню пекарню, адже це відмінний старт для новачків з низьким порогом входу. Для початку потрібен базовий набір обладнання, до якого входять побутова або напівпрофесійна духова піч, холодильник для продуктів та готових десертів, інструменти для декорування та пакування (підложки під торт, коробки та ін.). Перед тим, як відкрити мініпекарню вдома, зверніть увагу: така робота не звільняє від обов'язкових вимог до виробництва харчової продукції. Для оформлення бізнесу потрібно зареєструвати ФОП, отримати дозвіл від санітарних, ветеринарних та пожежних служб.
Збут найчастіше здійснюється через онлайн-продаж, соцмережі та доставку. Для формування особистого бренду обов'язково знадобиться фірмовий стиль та його носії: пакування для тортів з логотипом, листівки, оформлення соцмереж тощо.
Що таке бізнес-план?
Перше, що потрібно перед тим, як відкрити пекарню, бізнес-план — докладний документ, який охоплює:
- фінансові розрахунки;
- аналіз ринку;
- підбір формату;
- перелік необхідного обладнання;
- план з оренди;
- облаштування приміщення;
- витрати на оформлення дозвільних документів;
- стратегію з маркетингу та залучення клієнтів.
Він допомагає оцінити рентабельність бізнесу, визначити обсяг первісних інвестицій, спрогнозувати терміни окупності та можливі ризики. Такий план найкраще складати з професіоналами, які врахують усі деталі — це знизить ризики та підготує до кожного етапу запуску.

Готовий бізнес: чи варто відкривати пекарню за франшизою?
Придбання франшизи — хороший варіант для тих, хто хоче швидше запустити пекарню і знизити ризики. В Україні є кілька франшиз, які пропонують свій концепт та готовий бізнес-пакет. Франчайзер дає план, як відкрити пекарню з нуля покроково без досвіду, надає технологічні карти, перевірених постачальників, навчає персонал, допомагає з оформленням документів та підтримує з усіх питань.
Необхідні вкладення – це початковий франчайзинговий внесок (в середньому від кількох тисяч до десятків тисяч доларів залежно від бренду). Додатково, франчайзі оплачує роялті — відсоток від виторгу або фіксовані платежі за використання бренду та підтримку мережі. Однак разом з підтримкою він отримує деякі обмеження щодо прийняття самостійних рішень.
Де розміщуватись?
Для міських пекарень, розрахованих на клієнтів «на винос», важливими є пішохідні зони, відсутність конкурентів у радіусі 500 метрів, хороша видимість та зручний вхід.
Як вибрати вдале приміщення:
- Рекомендована площа для пекарні повного циклу – від 50 до 80 кв. м. Мініпекарні для роботи з замороженими продуктами достатньо 40 кв. м.
- Законодавство вимагає окремий вхід, припливно-витяжну вентиляцію, покриття, що легко миються.
- Близькість до магазинів без власної випічки, офісних центрів, навчальних закладів, зупинок — важливий плюс.
Спочатку створюється докладний проєкт, де зонуються виробничі та складські приміщення, розраховуються необхідні площі для кожної робочої зони, враховуються норми вентиляції та електричних потужностей.
На основі проєкту вибирається обладнання: визначаються потужності печей, обсяг тістомісів, потреба в холодильниках та додатковій техніці.
Підготовка приміщення може зайняти кілька місяців, особливо, якщо воно спочатку не пристосоване під пекарню. Перш ніж орендувати, перевірте, чи можна в приміщенні встановити вентиляцію, провести зонування та задовольнити санітарні та пожежні вимоги – перероблювання пізніше обійдеться дорожче та вимагатиме погоджень.
Як оформити бізнес?
Перед тим, як відкрити пекарню в Україні, потрібно підготувати чимало документів та дозволів, щоб відповідати нормам харчового виробництва:
- Спочатку потрібна реєстрація бізнесу: для маленької пекарні зазвичай підходить ФОП, але якщо ви плануєте мережу, то краще оформити ТОВ.
- Далі буде потрібен дозвіл від Держпродспоживслужби. Інспектори оцінять вентиляцію, зонування, наявність санітарних умов для працівників.
- Пожежний висновок від ДСНС — обов'язкова вимога, якщо у приміщенні використовується піч.
Ще буде потрібна, як мінімум, проєктна документація, договори на санітарне обслуговування та вивезення відходів, медкнижки для співробітників. Зверніть увагу на вимоги HACCP – це система контролю безпеки, яка є обов'язковою для всіх харчових виробництв. Держпродспоживслужба перевіряє наявність технологічних карт та прописаних процесів для мінімізації ризиків.
Якщо процес оформлення здається складним, можна звернутися до консультантів: вони розкажуть, як відкрити мініпекарню з нуля покроково, допоможуть розібратися з папірцями, уникнути помилок та прискорять отримання всіх дозволів.
Карт Пак надійний постачальник упаковки
Карт Пак – завод повного циклу, обладнаний за європейськими стандартами. Щодня ми відвантажуємо близько 200 замовлень по всій Україні, серед яких – коробки для випікання та тортів різних розмірів та форм. Ми випускаємо красиву, зручну та недорогу упаковку для кондитерського бізнесу, в тому числі на замовлення, з Вашим логотипом та дизайном. Мінімальне замовлення – від 10 штук. Звертайтесь, будемо раді допомогти у становленні та розвитку Вашого нового бізнесу.
- Як відкрити кав’ярнюЯкі є формати, і що загалом потрібне для запуску кав'ярні в Україні.Повна версія статті
- Як визначити щільність картону?Бажаєте дізнатися, як вибрати якісний картон? У статті розповімо, що таке густина картону і як її правильно виміряти.Повна версія статті